torsdag 17 februari 2011

Undvik förkylning med god hygien

– De allra flesta har någon gång varit förkyld och känner därmed till symtomen och känslan som uppstår. Det är däremot en ganska stor skillnad på att vara förkyld och att ha drabbats av influensa. Till skillnad mot en förkylning är vanliga kännetecken vid influensa att man har ont i muskler, leder, huvudvärk och man känner sig ofta allmänt betydligt sjukare än vid en förkylning. Alla som någon gång haft influensa brukar veta skillnaden mellan de båda sjukdomarna, säger Peter Åhnblad, överläkare och ÖNH-specialist, Doc Care i Stockholm.

Det är inte ovanligt att vuxna personer drabbas av förkylning ett par gånger om året. För små barn kan det handla om fem till sju gånger per år. Överläkaren Peter Åhnblad har i drygt tio år arbetat som specialist inom öron-, näs- och halssjukdomar, och han berättar vad som orsakar en förkylning.
– Både förkylning och influensa är virussjukdomar och det innebär att de sprids väldigt snabbt och lätt. Vi människor utsätts hela tiden för olika luftvägsvirus men vi insjuknar ändå inte alltid eftersom vårt immunförsvar brukar skydda oss. Men ibland är ens immunförsvar försvagat, vilket bland annat kan bero på dålig sömn eller stress, eller så är viruset väldigt ihärdigt och starkt vilket resulterar i att vi blir sjuka.

Enligt Peter Åhnblad trivs ett förkylningsvirus inte mycket längre hos en människa än en vecka, därefter har viruset kanske spridit sig till omgivningen och kroppens försvar har tagit över och man tillfrisknar. För att undvika ett insjuknande finns det ett par saker man bör ha i åtanke.
– Det absolut viktigaste man bör tänka på är att ha en bra handhygien och hålla händerna från ansiktet. Många kan ju vara lite rädda för att folk nyser på en men den största smittbäraren är ens egna händer. Den viktigaste inkörsporten är näsan och därför bör man undvika att peta sig i ansiktet. Ponera att man efter en promenad får en liten droppe längst fram på nästippen, tar man då där med handen och sedan drar in så får man in en rejäl virusdos. Istället bör man ta en pappersnäsduk och snyta sig.

När det dyker upp en ny stam virus, som till exempel den nya influensan A(H1N1), är det en stor risk att många insjuknar eftersom de flesta inte har någon immunitet sedan tidigare, berättar Åhnblad. Han pekar därför på vikten att stanna hemma om man är sjuk.
– Är man sjuk bör man vara lojal mot sin omgivning och stanna hemma, och undvika större folksamlingar. Och är det så att man har influensa är det betydligt viktigare att stanna hemma än om man bara är förkyld eftersom influensa är en större påfrestning på kroppen, och det är dumt att bidra till att fler smittas.

Om du redan har drabbats av en förkylning är vila det mest effektiva sättet att bli frisk. Det går alltså inte att bota virusinfektioner med antibiotika eftersom antibiotika enbart hjälper mot bakterier. De flesta förkylningssymtomen är kroppens sätt att försvara sig mot viruset. Diverse huskurer är däremot sällan särskilt framgångsrika menar Peter Åhnblad.
– De flesta huskurer hjälper tyvärr inte. Man har ju till exempel hört att man ska dricka varm mjölk med honung och dylikt, men i bästa fall gör dessa olika knep sjukdomstiden lite bekvämare och trevligare men dessvärre utgör de inget bot. Det bästa man kan göra om man insjuknat är att vila, få i sig mycket vätska, använda engångspappersnäsdukar, göra nässköljning med saltvatten och helt enkelt vänta ut viruset, avslutar Peter Åhnblad.

Källa: http://www.netdoktor.se/forkylning-infektion/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar