tisdag 1 februari 2011

112 dagen Fredagen den 11 februari

112-dagen i Sverige den 11/2

Fredagen den 11 februari uppmärksammas Sveriges viktigaste telefonnummer med en egen 112-dag. Varje år tar SOS Alarm emot ca 3,5 miljoner 112-samtal i hela landet.

Många vet inte vilken nytta de själva kan göra i en nödsituation och att 112 också är ett nödnummer som fungerar i hela Europa. Informationen kring 112 är även viktig för alla våra äldre medborgare då många tvekar att ringa 112 i en nödsituation.

Genom ett unikt nationellt samarbete mellan SOS Alarm, Civilförsvarsförbundet, Röda Korset och PRO informeras allmänheten på många gator, torg, kommunikationscentra och i sjukhusentréer landet runt. Lernia kommer också att dela ut 112-kort till sina SFI-elever (Svenska för invandrare).
Alla har ett ansvar vid en nödsituation!

Vi är alla oerhört viktiga för en effektiv hjälp. Tyvärr blir det allt vanligare att den som slår larm om t ex en trafikolycka inte stannar kvar på platsen.112-kortet

Tänk på tre saker:

* Beskriv vad som inträffat!
* Var behövs hjälpen?
* Var beredd att lämna mer information.

– Syftet med 112-dagen är att öka kunskapen om hur nödnumret fungerar och hur vi alla kan hjälpas åt att öka tryggheten, säger Johan Hedensiö, VD SOS Alarm.

(klicka på bilden till höger för att öppna filen i nytt fönster)
Tillsammans bygger vi en mänsklig 112-kedja på Sergels torg i Stockholm

För att uppmärksamma nödnumret 112 bygger vi en mänsklig 112-kedja på denna välkända plats i huvudstaden. Vi hoppas att många kommer till Sergels torg för att vara med att bygga 112-kedjan. Vi träffas kl 1130 och aktiviteten beräknas ta ca 20-25 minuter. Mänskliga 112-kedjor kommer samtidigt att byggas på andra kända platser i många EU-länder.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar